Bademovo ulje i njegov značaj u uklanjanju simptoma suve kože

Bademovo ulje je masno ulje, dobijeno hladnim ceđenjem semena biljke Prunus Dulcis. Bogato je prirodnim nutrijentima: esencijalnim masnim kiselinama (više od 25%), vitaminima E (24–30 mg na 100 g), D i B grupe (B1, B6, B2) i esencijalnim mineralima, magnezijumom i kalcijumom.
Svrstava se u „laka“ ulja jer ga koža lako upija, pa njegovim nanošenjem ne ostaje masni trag, odnosno pokazuje malu komedogenost.

Hemijske i fizičke karakteristike bademovog ulja, svrstavaju ga u grupu ulja sa srednjom penetracionom snagom, zajedno sa uljem pšeničnih i kukuruznih klica, uljem soje, lešnika itd.

Riznica nutrijenata u bademovom ulju, kao i njegove karakteristike, pogoduju nezi svih tipova kože, pogotovo suve.

Koristili su ga Hindu Indusi, a grčko-persijska škola medicine ga je koristila za tretman stanja suve kože koju prati psorijaza i ekcem, a do današnjih dana ga propagira indijska nauka poznata kao Ajurvedik (Ayurvedic) medicina.

Nega kože bademovim uljem je ostvarenje sna o lepoj i zdravoj koži.

Vlaži i omekšava kožu


Bademovo ulje je prirodni emolijent koji stvara barijeru na koži i reguliše transepidermalni gubitak vode, čime se povećava sadržaj vlage u njoj.

Masne kiseline iz njegovog sastava zaslužne su za očuvanje funkcionalnosti ćelijskih membrana kože i očuvanje vlažnosti. Masne kiseline i njihovo emolijentna svojstva umiruju i omekšavaju kožu.

Poboljšava tonus i izgled kože


Koži je poboljšan izgled i tonus, zahvaljujući emolijentnim svojstvima bademovog ulja.

Povećano zadržavanje vode u koži doprinosi većem turgoru u ćelijama kože, što dovodi do zatezanja kože lica.

Uklanja izumrle ćelije i čisti kožu


Deskvamacija kože nanošenjem bademovog ulja kao rezultat daje izuzetan sjaj kože.

Značajno je i to što bademovo ulje sprečava nastanak ožiljaka, što govori u prilog njegovom delovanju na proces revitalizacije kože.

Štiti od UV zračenja


Skorašnjim ispitivanjima pokazano je da nanošenje bademovog ulja na kožu pre izlaganja UV zracima štiti kožu od mogućih oštećenja. Takođe je poznato da bademovo ulje štiti od „photoaging“-a i sprečava pojavu fleka na koži.

Usporava starenje kože


Ukoliko želite da usporite proces starenja kože, najbolje je da već u ranim tridesetim počnete kožu da negujete proizvodima na bazi bademovog ulja.

Deskvamacija, koju pospešuje bademovo ulje uz stimulaciju obnavljanja kože, proces je revitalizacije nakon kojeg je koža meka, zategnuta i sjajna.

Visok sadržaj vitamina E, jakog prirodnog antioksidansa, redukuje bore i zateže (izravnjava) teksturu kože.

Vitamini E i A pomažu sintezu kolagena neophodnog za čvrstinu kože.

Uklanja simptome suve kože


Bademovo ulje svojim emolijentnim delovanjem redukuje stanja koja prate suvu kožu: iritaciju, svrab, inflamaciju. Pored na povećanje vlažnosti kože, bademovo ulje utiče i na povećanje elasticiteta kože, tako da ona postaje mekša i gubi se neprijatni osećaj zatezanja, koji je jedan od simptoma suve kože. Pošto je suva koža često i osetljiva, važno je da se njeni simptomi otklanjaju sredstvima koja ne iritiraju kožu. Bademovo ulje, u dosadašnjim istraživanjima, ne pokazuje bilo kakva iritirajuća ili sporedna dejstva.

Scroll to Top