Neven, zlatna riznica

Neven skriva svoju lepotu u cvetovima različitih boja i oblika.
 
Ova jednogodišnja biljka poreklom je iz mediteranskog područja, a danas je široko rasprostranjena širom sveta. Njeno latinsko ime (Calendula officinalis) ima koren u reči starih Rimljana, „kalendar“, što znači prvi dan u mesecu, a opisuje osobinu nevena da cveta svakog meseca. Rod kome pripada broji oko dvadeset vrsta, ali se u medicinske i kulinarske svrhe koristi isključivo neven (Calendula officinalis).

Svojim oblikom i bojom podseća na sunce, prema kome pokazuje izuzetnu osetljivost. Cvetovi se otvaraju sa sunčevim zracima i s njegovim zalaskom zatvaraju. To su opisali mnogi pesnici, a Šekspir u Zimskoj priči za neven kaže: „ide u krevet sa suncem i uzdiže ga plačući“.

Živahnost nevena, lepota i svetlost boja koju zadržavaju čak i osušene latice, ovu magičnu biljku smestili su u mnoge mitove i legende: veruje se da štiti od tuge, kao i da tužne uveseljava.

Pored nesumnjive lepote kojom krasi mnoge prostore, neven su zbog njegovih lekovitih svojstava gajili još Egipćani, Hindusi i Arapi, dok Evropljani njegovu lekovitost prepoznaju tek u XII veku. Od tada, tradicionalno se koristi za lečenje rana, opekotina, infekcija, interno za probleme kod čira stomaka i probleme s jetrom, ali i za tegobe kod upale uha i očiju. Tada, kao i danas, široka je primena ove lekovite biljke ne samo u medicinske već i u kulinarske i kozmetičke svrhe.

Izuzetno lepa boja boja osušenih latica, zamenjuje i bojom i ukusom šafran, pa se obilato koristi, naročito na Mediteranu, kao začinska biljka u proizvodnji sireva, putera, salata, supa itd. Dosta se koristi za bojenje hrane, ali i u proizvodnji boja za kosu.

Ipak, tokom istorije, a i danas, neven se najviše koristi u medicinske svrhe. Može se reći da je to najčešće korišćen cvet u pripremi lekovitih preparata za lečenje i negu kože. Njime su u antička vremena lečene rane i tretirane upale kože, a danas ulazi u sastav lekovitih masti i kozmetičkih proizvoda najpoznatijih kozmetičkih kuća.

Šta je to što neven krije u svojim laticama i što ga čini magičnim cvetom? On za svakoga poseduje nešto.

U njemu su biološki aktivna jedinjenja širokog spektra, od etarskih ulja preko prirodnih boja do saponina, flavononida, triterpena faradiola i polisaharida.

U ovoj „zlatnoj riznici“ je više od 50 jedinjenja koja su svojim pojedinačnim i sinergističkim delovanjem zaslužna za široku primenu ovog cveta.

Savremenim istraživanjima izolovana je većina ovih jedinjenja i u eksperimentima je pokazana njihova farmakološka aktivnost. Time je potvrđeno tradicionalno znanje o lekovitosti nevena i dobijena puna opravdanost za njegovo korišćenje u savremenim proizvodima, pre svega za negu i zaštitu kože, jer tu do izražaja dolazi svojstvo nevena da i, pored svog učinkovitog dejstva, dovoljno je blag da se može koristiti u dermatološko-kozmetičkim proizvodima za izuzetno osetljivu kožu, kao i za kožu beba.

Kao što je već navedeno, poznate kozmetičke kuće koriste neven u kozmetičkim proizvodima, te ti proizvodi, zahvaljujući biološki aktivnim jedinjenjima nevena, imaju većinu željenih svojstava: hidratišu kožu, reepatelizuju je, štite je od upalnih procesa i potencijalnih infekcija. To su proizvodi koji su namenjeni veoma suvoj, izuzetno osetljivoj koži, kao što je u slučaju kože beba, a sve češće se koristi i u „antiage” proizvodima.

Bilo da se govori o kozmetičkim ili dermatološkim proizvodima na bazi nevena, neophodno je da u svom sastavu, saglasno nameni, sadrže dovoljnu, potrebnu količinu biološki aktivnih jedinjenja. Da bi pojedine grupe jedinjenja ostvarile svoje dejstvo, kao na primer, da bi saponini i polisaharidi hidratisali kožu, ili flavonoidi, terpeni i karoteni pobudili reepitelizaciju, njihova koncentracija u proizvodu mora biti odgovarajuća.

To je zahtev koji ispunjavaju samo proizvodi u kojima je strogo definisana i garantovana količina ugrađenih cvetova nevena, odnosno iz njih izolovanih aktivnih molekula. Primena savremenih tehnoloških metoda ekstrakcije to i omogućava i njima se „unose“ u proizvod potrebne količine cveta nevena za efikasno delovanje proizvoda.

„Puna šoljica cvetova nevena u tubi kreme“ je količina cveta kojom se iritirana koža hidrira i „smiruje“ i tek tada se otkrije neven i oseti njegova lekovitost.

A veruje se da, jednom kada se upozna neven i sve ono što nudi, stiče se večiti prijatelj.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Scroll to Top