Neven, zlatna riznica

Neven skriva svoju lepotu u cvetovima različitih boja i oblika.
 
Ova jednogodišnja biljka poreklom je iz mediteranskog područja, a danas je široko rasprostranjena širom sveta. Njeno latinsko ime (Calendula officinalis) ima koren u reči starih Rimljana, „kalendar“, što znači prvi dan u mesecu, a opisuje osobinu nevena da cveta svakog meseca. Rod kome pripada broji oko dvadeset vrsta, ali se u medicinske i kulinarske svrhe koristi isključivo neven (Calendula officinalis).

Svojim oblikom i bojom podseća na sunce, prema kome pokazuje izuzetnu osetljivost. Cvetovi se otvaraju sa sunčevim zracima i s njegovim zalaskom zatvaraju. To su opisali mnogi pesnici, a Šekspir u Zimskoj priči za neven kaže: „ide u krevet sa suncem i uzdiže ga plačući“.

Živahnost nevena, lepota i svetlost boja koju zadržavaju čak i osušene latice, ovu magičnu biljku smestili su u mnoge mitove i legende: veruje se da štiti od tuge, kao i da tužne uveseljava.

Pored nesumnjive lepote kojom krasi mnoge prostore, neven su zbog njegovih lekovitih svojstava gajili još Egipćani, Hindusi i Arapi, dok Evropljani njegovu lekovitost prepoznaju tek u XII veku. Od tada, tradicionalno se koristi za lečenje rana, opekotina, infekcija, interno za probleme kod čira stomaka i probleme s jetrom, ali i za tegobe kod upale uha i očiju. Tada, kao i danas, široka je primena ove lekovite biljke ne samo u medicinske već i u kulinarske i kozmetičke svrhe.

Izuzetno lepa boja boja osušenih latica, zamenjuje i bojom i ukusom šafran, pa se obilato koristi, naročito na Mediteranu, kao začinska biljka u proizvodnji sireva, putera, salata, supa itd. Dosta se koristi za bojenje hrane, ali i u proizvodnji boja za kosu.

Ipak, tokom istorije, a i danas, neven se najviše koristi u medicinske svrhe. Može se reći da je to najčešće korišćen cvet u pripremi lekovitih preparata za lečenje i negu kože. Njime su u antička vremena lečene rane i tretirane upale kože, a danas ulazi u sastav lekovitih masti i kozmetičkih proizvoda najpoznatijih kozmetičkih kuća.

Šta je to što neven krije u svojim laticama i što ga čini magičnim cvetom? On za svakoga poseduje nešto.

U njemu su biološki aktivna jedinjenja širokog spektra, od etarskih ulja preko prirodnih boja do saponina, flavononida, triterpena faradiola i polisaharida.

U ovoj „zlatnoj riznici“ je više od 50 jedinjenja koja su svojim pojedinačnim i sinergističkim delovanjem zaslužna za široku primenu ovog cveta.

Savremenim istraživanjima izolovana je većina ovih jedinjenja i u eksperimentima je pokazana njihova farmakološka aktivnost. Time je potvrđeno tradicionalno znanje o lekovitosti nevena i dobijena puna opravdanost za njegovo korišćenje u savremenim proizvodima, pre svega za negu i zaštitu kože, jer tu do izražaja dolazi svojstvo nevena da i, pored svog učinkovitog dejstva, dovoljno je blag da se može koristiti u dermatološko-kozmetičkim proizvodima za izuzetno osetljivu kožu, kao i za kožu beba.

Kao što je već navedeno, poznate kozmetičke kuće koriste neven u kozmetičkim proizvodima, te ti proizvodi, zahvaljujući biološki aktivnim jedinjenjima nevena, imaju većinu željenih svojstava: hidratišu kožu, reepatelizuju je, štite je od upalnih procesa i potencijalnih infekcija. To su proizvodi koji su namenjeni veoma suvoj, izuzetno osetljivoj koži, kao što je u slučaju kože beba, a sve češće se koristi i u „antiage” proizvodima.

Bilo da se govori o kozmetičkim ili dermatološkim proizvodima na bazi nevena, neophodno je da u svom sastavu, saglasno nameni, sadrže dovoljnu, potrebnu količinu biološki aktivnih jedinjenja. Da bi pojedine grupe jedinjenja ostvarile svoje dejstvo, kao na primer, da bi saponini i polisaharidi hidratisali kožu, ili flavonoidi, terpeni i karoteni pobudili reepitelizaciju, njihova koncentracija u proizvodu mora biti odgovarajuća.

To je zahtev koji ispunjavaju samo proizvodi u kojima je strogo definisana i garantovana količina ugrađenih cvetova nevena, odnosno iz njih izolovanih aktivnih molekula. Primena savremenih tehnoloških metoda ekstrakcije to i omogućava i njima se „unose“ u proizvod potrebne količine cveta nevena za efikasno delovanje proizvoda.

„Puna šoljica cvetova nevena u tubi kreme“ je količina cveta kojom se iritirana koža hidrira i „smiruje“ i tek tada se otkrije neven i oseti njegova lekovitost.

A veruje se da, jednom kada se upozna neven i sve ono što nudi, stiče se večiti prijatelj.

Scroll to Top